Pikantní salát z vepřového jazyka
Potřebujeme:
• 500 g uvařeného a oloupaného uzeného vepřového jazyka
• 2 pomeranče
• 1 dl bílého vína
• 2 stroužky česneku
• 1 feferonku
• 2 lžíce olivového oleje
• 1 lžíci rajčatového protlaku
• 2 lžíce světlé sójové omáčky
• 1 lžíci medu
• 1 lžičku strouhaného zázvoru
• špetku chilli
• špetku tlučeného badyánu
• sůl
V rendlíku na olivovém oleji osmahneme rajský protlak a zalijeme pomerančovou šťávou smíchanou s vínem, medem, sójovou omáčkou a lžičkou nastrouhané pomerančové kůry. Přidáme koření, drobně nasekaný česnek, tenké kroužky nakrájené feferonky a strouhaný zázvor. Krátce povaříme. Oloupaný vařený jazyk nakrájíme na co nejtenčí plátky, přidáme do rendlíku a ještě chvíli dusíme. Hotový salát necháme v lednici odpočinout asi 2-3 hodiny, ale spolehlivě vydrží i dva dny.
Dršťky po Srbsku
Potřebujeme:
• 750 g předvařených hovězích drštěk
• 1 cibuli
• 4 stroužky česneku
• 100 g slaniny
• rajčatový protlak
• 2 lžíce sekané petrželky
• ½ citronu
• 300 ml hovězího vývaru
• 1 bobkový list
• 1 lžičku mleté sladké papriky
• ½ lžičky mleté pálivé papriky
• špetku tymiánu
• mletý černý pepř
• sůl
Nakrájíme slaninu na kostičky, v kastrolu ji necháme škvařit, přidáme nakrájenou cibulku, plátky česneku a petrželku. Vše společně orestujeme a přidáme předvařené dršťky, ještě chvíli nasucho restujeme, přidáme protlak, promícháme, zalijeme částí vývaru a podusíme. Okořeníme, osolíme, dolijeme vývar a dusíme doměkka. Nakonec dochutíme citronem, vylovíme bobkový list a podáváme s bílým chlebem nebo s pečivem. Konzistence má být o trochu hustší, než je česká dršťková polévka.

Pikantní pomazánka
Potřebujeme:
• 100g pivního sýra
• 100g tvarůžků
• 1 lžíce majonézy
• 3 lžíce světlého piva
• 1 lžíce sladké smetany
• 1 menší cibule
• 1 stroužek česneku
• 1 lžička hořčice
• Půl lžičky mleté sladké papriky
• Špetka pálivé papriky
• 1 lžíce nasekané natě z jarní cibulky
• Sůl
Sýry nakrájejte na kostičky, podlijte pivem, přidejte hořčici, majonézu a rozmixujte do hladka. Vmíchejte k sýrové hmotě utřený česnek a drobně nasekanou cibulku, mletou papriku a sůl.
Zjemněte pomazánku smetanou a podávejte k česnekovým topinkám z tmavého chleba. Ozdobte nasekanou jarní cibulkou a zapíjejte chlazeným pivem.

Lehké cuketové kari s rýží
Potřebujeme:
• neloupanou cuketu na kostičky
• česnekovo-zázvorová pastu
• 1 cibuli na kostičky
• 1 polévkovou lžíci másla
• 2 lžíce strouhaného cheddaru
• sůl
• pepř
• rýže basmati
Máslo rozpusťte na pánvi a přidejte postupně cibuli, cuketu a česnekovo-zázvorovou pastu. Pět minut poduste. Přidejte do pánve cheddar, osolte, opepřete. Pak už jen stačí připravit rýži jako přílohu.
Páje se sýrem a cibulí
Na pánvi rozehřejeme tři lžíce oleje, přidáme tenká kolečka 4 cibulí a 4 prolisované stroužky česneku. Opékáme 10-15 minut, pak to odstavíme, přimícháme 4 lžíce sekané petrželky, 80g. strouhaného sýra výraznější chuti (Chedar), pepř a sůl. Na pomoučněném stole připravíme těsto z hladké mouky (180g), másla (100g), vody (3lžíce) a soli (půl lžičky). Těsto rozdělíme na osm dílů a ty pak rozválíme na placičky o průměru asi 10cm. Čtyřmi placičkami vyložíme 4 zapékací formičky, na ně dáme cibulovou náplň a na ni další placičku jako víčko, které po stranách přitlačíme ke spodní vrstvě. Nožem vyřízneme uprostřed malý průduch, aby při pečení mohla odcházet pára. Páje pečeme v troubě na 220 asi 20 minut. Jejich výhodou je, že se mohou podávat teplé i studené.
Banánový chlebíček
Potřebujeme:
• 170 g změklého másla
• 150 g třtinového nebo kokosového cukru
• Sáček vanilkového cukru
• 100 g najemno umletých lístkových ořechů
• 2 vejce
• 170 g hladké mouky
• 2 lžičky prášku do pečiva
• 2 velmi zralé banány střední velikosti
• 100 g kvalitní hořké čokolády rozlámané na malé kousky
Postup:
Nejdříve si předehřejte troubu na 170 °C. Formu na chlebíček vyložte papírem, stačí jen dno a její delší strany.
Připravte si lískové ořechy. Pokud nemáte již oloupané, dejte je i se slupkou na suchou pánev a chvilku orestujte. Vložte je do papírového ubrousku, promněte a tím odstraníte slupku. Již oloupané ořechy bez slupky orestujte do světle hněda. Dejte do mixéru a sekejte na jemno.
Nejlépe v mixéru míchejte změklé máslo a oba dva druhy cukrů, dokud nezískají barvu světlé kávy. Postupně přidejte dvě celá vejce a pár kapek vanilkového extraktu a stále šlehejte. Snižte výkon mixéru a pomalu přidávejte najemno nasekané ořechy a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Banány oloupejte a rukou je rozdrobte na menší kousky, přidejte do směsi. Tabulku čokolády nožem nakrájejte na malé kousky a přidejte spolu s banány. Hmotu již nešlehejte, jen vše spojte dohromady lehkým zamícháním. Těsto přendejte do formy a navrch jen lehce posypte krystalky hnědého cukru. Pečte asi 60 minut, vyzkoušejte špejlí, zda je těsto již hotové, popřípadě ještě chvilku dopékejte. Vyndejte z trouby, nechte vystydnout, vyjměte z formy a posypte moučkouvým cukrem. Podávejte se zakysanou smetanou nebo hustším jogurtem.

Sýrové smažené kuličky
Potřebujeme:
• 200 g strouhaného Čedaru
• lžičku hořčice
• 2 žloutky
• 4 bílky
• muškátový květ
• sůl
• pepř
• strouhanku
• olej
Ušleháme tuhý sníh z bílků a v míse do něj vmícháme strouhaný Čedar s muškátem a solí, pomocí lžičky tvoříme kuličky a obalujeme je ve strouhance. Sýrové kuličky smažíme v rozpáleném oleji. Po usmažení kuličky nabudou na objemu. Necháme z nich odsát tuk na papírové utěrce a podáváme.

Krevety s opečenými paprikami a velkou dávkou česneku
Suroviny na krevety s opečenými paprikami a velkou dávkou česneku:
• 80 dkg mražených předvařených krevet
• 2 červené papriky
• 2 zelené papriky
• 6 stroužků česneku
• 0,5 dcl bílého vína
• ½ citrónu
• 3 lžíce oleje
• ½ lžičky hrubě mletého barevného pepře
• Sůl
Nechejte rozmrznout předvařené krevety bez hlaviček, nakrájejte česnek na plátky a paprikové lusky bez jader podélně na osminky. Plátky česneku orestujte do zlatova na lžičce oleje a dejte stranou. Osminky paprik zprudka opečte na lžíci oleje. Když začnou hrany papriky tmavnout, na druhé pánvi na zbytku oleje začněte smažit krevety – stačí z každé strany 2 minuty! Pak je podlijte vínem. K paprikám přisypte opražený česnek a opepřete. Když se víno z krevet odpaří, smíchejte obsah obou pánví v míse, všechno posolte a pokapejte citrónem. Podávejte s nasucho opečenými plátky bagety a s okurkovou remuládou.
Avokádová pomazánka se sardinkami
Suroviny na avokádovou pomazánku se sardinkami:
• 1 větší zralé (změklé) avokádo
• 1 konzervu sardinek (s citrónem, s chilli…)
• 1 lžíci drobně nakrájené cibulky
• Šťávu z ½ citrónu
• Mletý černý pepř
• Špetku chilli
• Sůl
Dužinu avokáda rozmělněte vidličkou a smíchejte s ostatními ingrediencemi. Podávejte s kukuřičnými chipsy („nachos“).

Plněné papriky balkánským sýrem
Potřebujeme:
• 4 bílé papriky se seříznutým vrškem
• olivový olej
• 2 uvařená vejce
• 15 dkg balkánského sýru
• 2 stroužky česneku
• zakysanou smetanu
• máslo
• opraženou strouhanku
• pepř
Papriky seřízněte a připravte si náplň z olivového oleje, vajec, balkánského sýru, česneku, zakysané smetany, soli, pepře a na másle opražené strouhanky. Naplňte papriky a poskládejte je kolmo do dortové formy vystlané pečícím papírem. Nasaďte odříznuté vršky paprik, zakápněte olivovým olejem a pečte na 180°asi 40 minut.
Pečená rajčátka posypaná parmezánem
Potřebujeme:
• 1 kg rajčat
• mořskou sůl
• třtinový cukr
• 1 lžíci provensálského koření
• 2 lžičky grilovacího koření na sýr
• 6 stroužků česneku na plátky
• olivový olej
Rajčata seřízněte a položte bubákem na dno zapékací nízké mísy. Na seříznutý vršek rajčete nasypte koření, cukr, sůl a položte česnek, vše zalije olivovým olejem. Pečte hodinu v troubě rozehřáté na 160°C. Pět minut před koncem pečení rajčata můžete posypat strouhaným parmezánem.
Lehce pikantní kalamáry obalované v těstíčku
Potřebujeme:
• 300 g kroužků kalamárů
• 50 g hladké mouky
• 50 g kukuřičného škrobu
• 2 vaječné bílky
• ½ prášku do pečiva
• 3 lžíce mléka
• 1 lžíci citronové šťávy
• 1 lžičku worcestrové omáčky
• sůl
• olej
Všechny suché ingredience (mouka, škrob, prášek do pečiva, sůl) smícháme v misce, pak přidáme našlehané bílky, mléko, worcestr, citronovou šťávu a smícháme do těstíčka. V těstíčku obalujeme kroužky kalamárů a smažíme v horkém oleji do zlatova. Na ubrousku odsajeme zbytečný olej a podáváme s vychlazeným vlašským salátem.
Houbová bruschetta
Krok 1: Houby nakrájejte na větší kousky (pokud máte sušené, minimálně na hodinu je namočte) a zprudka je opečte na 2 lžicích olivového oleje.
Krok 2: Po chvíli přidejte nasekaný česnek, bylinky a oheň stáhněte na minimum. Po 3 minutách přidejte ke směsi šťávu a kůru z jednoho citronu a důkladně promíchejte. Směs osolte a opepřete.
Krok 3: Bagetu nakrájejte na šikmo na plátky, potřete ji olivovým olejem a vydatnou porcí houbové směsi. Bagetky dejte na 10 minut zapéct na 180 °C. Podávejte jako předkrm nebo lehkou večeři, ozdobené lístkem bylinky a pokapané balzamikovým octem.
Sněhový koláč s rybízem
Na těsto:
• 3 žloutky
• 150 g moučkového cukru
• 50 g másla nebo rostlinného tuku
• 2 polévkové lžíce studené vody
• 250 g polohrubé mouky
• ½ balíčku kypřicího prášku
Na sněhovou hmotu:
• 3 vaječné bílky
• špetku soli
• 250 g cukru krupice
• 300 g rybízu
• tuk na vymazání formy
Nejprve utřeme cukr s máslem a žloutky do pěny. Pak přidáme vodu, mouku promíchanou s kypřicím práškem a vypracujeme těsto, které nesmí být moc tuhé. Vlhkýma rukama těsto rovnoměrně vtlačíme do tukem vymazané koláčové formy. Na 20 minut dáme zapéct do středně vyhřáté trouby.
Mezitím ušleháme z bílků a soli tuhý sníh, zašleháme do něj cukr. Nádobu se sněhem vložíme do vodní lázně a ještě trochu prošleháme. Sníh bude lasturový, hedvábný. Pak do něj lehce vmícháme opraný a oschlý rybíz. Jakmile začne těsto v troubě růžovět, naneseme na něj sněhovou hmotu s rybízem a dopečeme. Sníh vytvoří křupavou krustu.

Škvarkové placky

Borůvkový koláč
• litr borůvek
• 250 g. polohrubé mouky
• 125 g změklého másla
• 125 g moučkového cukru
• vejce
• 2 lžíce jemné strouhanky
• špetka soli
• vanilkový cukr
• špetka skořice
Drobenka:
• 2 lžíce másla
• 3 lžíce polohrubé mouky
• 2 lžíce cukru
Z mouky, moučkového cukru, vejce, másla a soli vypracujeme těsto a necháme ho 20 minut odpočívat v ledničce.
Odpočaté těsto vmačkáme do máslem vymazané formy, poprášíme prosetou strouhankou a pak těsto pokryjeme co nejhustější vrtsvou borůvek a posypeme vanilkovým cukrem. Nakonec z mouky, másla a cukru nadrobíme drobenku a posypeme s ní koláč, který pak lehce poprášíme skořicí. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů 35-40 minut. Koláč je výborný se zakysanou smetanou, nebo šlehačkou.